CASTLE GEMERT, NL
​<< CLICK ON PHOTO TO ENLARGE! <<
 

For centuries, the castle of Gemert (in the south of The Netherlands) was a convent.

In 2010 the last monks left the castle, leaving it empty in the centre of the little village of Gemert.

 

The castle contains a central castle building, a former building for the monks, a front building, a donjon (tower), a church, a gateway building, and lots of land and gardens.

 

The new design  entails the adaptive reuse of the existing buildings of the castle complex as an Institute for Plant Sciences. It involves restoration of the monuments, renovation of the interiors and the integration of new buildings into the landscape, as well as the materialization and furnishing of the interiors.

This website only shows part of the design. For more info, please contact Architect Marleen Greil

GATEWAY BUILDING
​<< CLICK ON PHOTO TO ENLARGE! <<
 

The gateway building is the first building you see when you enter the castle. In the new design for the Institute of Plant Sciences, this building contains a reception area, an office and a small restaurant.

The building has a strong connection with the monumental trees behind it. In the new design this connection is enhanced by an elevated square.

 

For more info on this project, please contact Architect Marleen Greil

 

 

GREENHOUSES
​<< CLICK ON PHOTO TO ENLARGE! 
 

The monks of the castle already had greenhouses in the past. The new Institute for Plant Sciences needs greenhouses for research as well.

These new greenhouses are built in the green area around the castle buildings.

 

The greenhouse complex consists of a main building, side buildings and research pavilions.

 

For more info on this project, please contact Architect Marleen Greil

 

LABORATORIES
​<< CLICK ON PHOTO TO ENLARGE! <<
 

In the former monks building, a new laboratory will appear. This building will get a new interior within the existing structure. A new staircase tower will be added externally.

The design also involves the technical design of the laboratory installations.

 

For more info on this project, please contact Architect Marleen Greil

 

 

MAIN CASTLE BUILDING
​<< CLICK ON PHOTO TO ENLARGE! <<
 

The main building contained classrooms for the monks in the past. These spacious, well-lit rooms are still perfect as classrooms and study areas for the Institute.

The roof construction of the building was changed by the monks in the last century. It is too big, and out of proportion. After research of the structure, a new design is made for the roof construction.

 

For more info on this project, please contact Architect Marleen Greil

 

  • LinkedIn App Icon
  • Pinterest App Icon
historical photo castle+greenhouses